Wednesday, September 19, 2007

This Weekend: ETHIOPIË-FESTIVAL @ RASA

21 t/m 23 september 2007 Ethiopië-festival Passe-partout: €38
In de nacht van 11 op 12 september 2007 vieren Ethiopiërs wereldwijd het nieuwe millennium. In Ethiopië volgt men immers de Juliaanse kalender, waarvan de jaartelling ruim zeven jaar verschilt van die van ons. RASA ziet hierin een uitstekende aanleiding om (zo’n tien dagen later) de bijzondere Ethiopische muziek uitgebreid onder de aandacht te brengen in een driedaags festival.
meer info op Rasa site: http://www.rasa.nl/

Tip Vrijdag: Op hun laatste cd gaat The Ex de muzikale dialoog aan met saxofoonveteraan Getatchew Mekuria (Éthiopiques 14). Mekuria is een van de pioniers in de Ethiopische muziek. In het begin van de jaren vijftig vertaalde hij eigenhandig de shellèla (een oude vocale stijl ter opjutting van ten strijde trekkende soldaten) naar de saxofoon, een instrument dat sindsdien typerend is voor de Ethiopische popmuziek. De rauwe, onstuimige improvisaties waarmee Mekuria reeds in de jaren vijftig furore maakte en waarmee hij vooruitwees naar de latere free-jazz van Amerikaanse coryfeeën als Albert Ayler en Ornette Coleman, hebben anno 2007 niets aan kracht ingeboet.
Tip zaterdag: Alèmayèhu Eshèté (*1941) wordt ook wel de Ethiopische James Brown of ‘The Abyssinian Elvis’ genoemd. Deze sterzanger met zijn tomeloze energie werd groot in de jaren ’70 van de vorige eeuw, de Gouden Eeuw van de Ethiopische muziek.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home